Mediosteo 10 skutków niedokwaśności żołądka

Niedokwaśność, czyli za mało kwaśny sok żołądkowy, czyli pH podwyższone do ok. 4-5 (zamiast 1,5-2). Pozornie niewielka różnica, a konsekwencje gigantyczne:

  1. Wspomniany w poprzednim wpisie refluks.
  2. Osłabiona odporność. Prawidłowo kwaśna treść żołądka odkaża pokarm, niszczy bakterie, wirusy, grzyby, jaja pasożytów. To drogą pokarmową dostaje się do organizmu najwięcej patogenów. Słabe zakwaszenie żołądka jest jednym z czynników zwiększających podatność na te czynniki.
  3. Podwyższone pH (mniej kwaśne) stwarza warunki do namnażania bakterii, np. Helicobacter pylori, których obecność sprzyja powstawaniu wrzodów żołądka.
  4. Osłabiona siła trawienia produktów białkowych, takich jak: mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory. Aby białka zostały prawidłowo strawione potrzebują środowiska bardzo kwaśnego (pH 1-1,5), tylko w takich warunkach są rozkładane do pojedynczych aminokwasów. Tylko pojedyncze aminokwasy są substratem do dalszych procesów: powstawania białek strukturalnych, enzymów, hormonów (wszystkie enzymy i hormony są białkami :O). Nawet jeśli odżywiamy się prawidłowo, to przez nieprawidłowy proces trawienia tracimy cenne składniki. A skoro nie ma pojedynczych “cegiełek” do budowy np. hormonów, to oczywistą konsekwencją są zaburzenia w tym układzie.
  5. Niestrawione cząstki białek czyli dwupeptydy lub wielopeptydy wchłonięte do krwiobiegu mogą być rozpoznawane przez układ immunologiczny jako obce białko (tylko pojedyncze aminokwasy są “neutralne”). Generuje to nieadekwatne reakcje: alergiczną i autoimmunologiczną :O
  6. Zaleganie niestrawionych białek łączy się z przykrymi objawami dla pacjenta. Pojawiają się wzdęcia, gazy, uczucie ciężkości w jamie brzusznej, biegunki lub zaparcia. Jeśli taki stan powtarza się (często latami); rozwijają się stany zapalne na śluzówkach jelit, a te nieleczone generują kolejne powikłania. Jakie? Tu można zacytować cały spis treści z podręcznika do gastrologii dotyczący jelit. 
  7. Wysokie pH utrudnia również wchłanianie niektórych minerałów: magnezu, żelaza, wapnia (zwłaszcza w postaci węglanu), miedzi, kobaltu, cynku oraz kwasu foliowego może więc prowadzić do ich niedoboru.
  8. Niedobór witamin B6, B12 i kwasu foliowego prowadzi do wzrostu poziomu homocysteiny, a to sprzyja rozwojowi miażdżycy.
  9. Zmniejszone wydzielanie kwasu solnego przez komórki okładzinowe żołądka zazwyczaj idzie w parze z niedostatecznym wydzielaniem czynnika Castle,a, który jest niezbędny do wchłaniania witaminy B12. Jej niedobór prowadzi do anemii złośliwej.
  10. Osłabienie włosów i paznokci. To nieuchronna konsekwencja powyższych zaburzeń i choć w porównaniu z innymi, groźnymi dla zdrowia skutkami, to ledwie niewiele znaczący objaw; paradoksalnie dopiero on uzmysławia pacjentom, że z organizmem dzieje się coś niedobrego.

Kogo najczęściej dotyczy niedokwaśność? O tym w następnym artykule.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.